Mistrovství Evropy 2017 - Göteborg: Skoky Irsko a Fredricson, drezura Německo a 2x Werth, spřežení Nizozemí a Chardon

V pondělí 21. srpna odstartovalo ve švédském Göteborgu mistrovství Evropy ve skocích, drezuře, spřežení a paradrezuře. Průběžné výsledky nejen českých jezdců sledujte v tomto článku. DREZURA DRUŽSTVA: 1. NĚMECKO / GRAND PRIX SPECIAL: 1. ISABELL WERTH A WEIHEGOLD / SKOKY DRUŽSTVA: 1. IRSKO / DREZURA KÜR: 1. ISABELL WERTH A WEIHEGOLD / SPŘEŽENÍ DRUŽSTVA: 1. NIZOZEMÍ / SPŘEŽENÍ JEDNOTLIVCI: 1. IJSBRAND CHARDON, 11. JIŘÍ NESVAČIL ML / SKOKY JEDNOTLIVCI: 1. PEDER FREDRICSON A H&M ALL IN  

Oficiální webové stránky | Startky a výsledky

PROGRAM

Pátek 25. 8.
11:45 drezura Grand Prix Special
20:30 skoky Třetí kolo týmů a jednotlivců (11. Zvára, 12. De Moussac)
10:00 spřežení drezura

Sobota 26. 8.  
14:30 drezura finále volná jízda
10:15 spřežení maraton

Neděle 27. 8.
14:00 skoky první kolo finále
16:00 skoky druhé kolo finále
17:00 skoky dekorování
17:15 slavnostní zakončení
10:15 spřežení parkur

HODNOCENÍ ČESKÝCH JEZDCŮ 24. 8. 

Kamil Papousek Cze
Today was a bit more difficult for me and my horse, two down is not to bad, so I am satisfied with this. The course today is really long and makes them tired. By the finish of the course my horse was out of power.

Zuzana Zelinkova CZE
- I am disappointed, I did two stupid mistakes, but he jumped great.

Augier De Moussac Emma CZE
She was awesome, such a shame with the last fence down. My fault, i was aiming to much for stride, and got her a bit dead to the last fence. She is a exceptional mare, she does it so easy, she is always on the game, for me it is a horse of a lifetime.

HODNOCENÍ ČESKÝCH JEZDCŮ 25. 8.

Ondrej Zvara
- I Did not have a good feeling today, it was to much fight with my horse. Maybe he did not sleep so well... Until this course I was very happy with the championship and my horse. Now I feel a bit disappointed.
Emma Augier de Moussac CZE
A bit more difficult today, my mare was a bit tired. She was heavy. I had to take extra strides and I kind of lost my rythm. She felt tired today, and also this morning. But I am happy with my mare

 

Spřežení

V pátek odstartovala drezurní zkouškou také soutěž spřežení. V té se nejvíce dařilo nizozemskému vozataji Theo Timmermanovi. Druhé místo drží další Nizozemec Ijsbrand Chardon, třetí je pak Belgičan Edouard Simonet. Český reprezentant Jiří Nesvačil jr. je se skóre 52,38 tr. b. na 11. místě.

26. 8. Maraton

Po maratonu se na první místo posunul Ijsbrand Chardon a byl naprosto nadšený z celé "amazing" atmosféry a z celých závodů. Na druhé místo se posunl Belgičan Edouard Simonet a na třetí Němec Christoph Sandmann. Vedoucí po drezuře Theo Timmerman je čtvrtý. Česká čtyřka je zatím 14.  

27.8. Parkur

První místo udržel po parkuru Ijsbrand Chardon a raduje se tak z titulu evropského šampiona. Druhé místo obsadil belgický vozataj Edouard Simonet a třetí Němec Christoph Sandmann. Jiří Nesvačil mladší obsadil s celkovým skóre 170,93 bodu 11. místo. Mezi týmy zvítězilo Nizozemsko před Německem a Belgií.

Tiskovou zprávu Národního hřebčína Kladruby nad Labem o účasti Jiřího Nesvačila jun. si můžete přečíst zde.

 

Drezura

Grand Prix Special: Zlatou medaili si odváží Isabell Werth s klisnou Weihegold OLD (83,613%), druhé místo obsadil Sönke Rothenberger s valachem Cosmo (82,478%) a třetí se umístila Cathrine Dufour s valachem Atterupgaards Cassidy (79,761%).

Družstva + jednotlivci GP první část: Podle předpokladů se vedení v drezuře ujímá členka silného německého družstva Helen Langehanenberg s 15letým hannoverským hřebcem Damsey FRH s hodnocením 74,986, za ní je zatím Nizozemec Patrick van de Meer a Zippo (71,114 %). 

Nakonec se po první půlce umístil i na prozatímním druhém místě další jezdec Německa, Dorothee Schneider a Sammy Davis jr s 74.586 procenty. V družstvech vedou Němci před Nizozemci a Dány. V jednotlivcích je na třetím místě Dánka Anna Zibrandtsen a Arlando  s 72,957 procenty.

Družstva + jednotlivci GP druhá část:Sönke Rothenberger s výborným Cosmem i přes polekání koně, chyby v přeskocích či přechodech upevnil pozici Německa po drezuře a zatím vede jednotlivce s hodnocením 78,343 %!

Velkým překvapením byla jízda Dánky Cathrine Dufour a 14letý valach dánského (!) chovu Atterupgaards Cassidy po Caprimond, okouzlili rozhodčí a dostali třetí nejlepší známku 78,3 %! Dánové tak získali stříbro za zlatým Německem, kteří mají v průběžném pořadí jednotlivců vedení, druhé a čtvrté místo. Třetí jsou domácí Švédové, jejich Patrik Kittel zajel 73,857 %.

Grand Prix Kür: Velké drama nabídl závěr volné sestavy na hudbu. Výborný výkon ohodnocený několika desítkami hlavně za prodloužený klus, rytmus, elasticitu a také choreografii  předvedl Němec Sönke Rothenberger a hřebec Cosmo (90,614 %), ovšem na následně startující Isabell Werth s Weihegold to o kousíček nestačilo - 90,982 %. Ta měla vysoké známky zase za pasáže a piafy a za souhru koně a jezdce. Třetí skončila se známkou 84,561 opět Cathrine Dufour a A. Cassidy. Čtvrté místo patří C. hesterovi a Nip Tuckovi s 80,614. 

 

 

Skoky

Jediným koněm, který neprošel kvůli špatnému klusu v pondělí veterinární přejímkou, byl 15letý valach Viking anglického jezdce Michaela Whitakera. V úterý ráno tak byl valach znovu předveden a po správném předvedení v klusu se i on může zúčastnit mistrovství.

Belgický tým musel povolat náhradníka Jerome Gueryho. Ten nahradí Olivier Philippaertse, který si při dnešním opracování po pádu ze svého koně H&M Legend of Love vykloubil rameno. "Právě jsem končil opracování, když náhle můj kůň H&M Legend of Love zastavil před skokem a já spadl na rameno," popisoval nehodu Philippaerts.

Michael Whitaker se nakonec rozhodl svého koně Vikinga odhlásit ze závodů. "Ztratil podkovu, než jsme odjížděli do Göteborgu, ale nemysleli jsme si, že to bude dělat takový problém." Whitaker se odhlásil ještě před startem prvního kola. Na mistrovství Evropy tak zůstává ve skocích jediný anglický reprezentant a tím je William Whitaker.

23. 8. První kolo

Jediní Slováci Monika Noskovičová s Castelanem byli vyloučeni.

Až do 68. jezdce vedl Marcus Ehning a Pret A Tout v čase76,88, ale poté ho předběhl domácí jezdec Peder Fredricson a HaM All Inn v čase 75,70 s!

Jako třetí zatím dojel Luciana Diniz s Fit For Funem za 77,4 sekundy. Naši jsou 42. Ondra, 44. Emma, 54. Zuzana a 63. Kamil.

 

24. 8. DRUHÉ KOLO

Poslední jezdec vedoucího švýcarského týmu Steve Guerdat chyboval na oxeru po dvojskoku a tím posunul svůj tým na druhou pozici za domácí Švédy! Třetí jsou prozatím Irové, do druhého kola jde deset nejlepších a Česká republika je 12.
Jednotlivce vede s nulou právě člen švédského družstva Peder Fredricson s HaM All In, druhý je Marcus Ehning a valach Pret A Tout s 0,59 a třetí Luciana Diniz s Fit For Fun (0,67).
Po dvou kolech je z českých jezdců na nejlepším místě 32. Ondřej Zvára a Cento Lano, 34. Emma s Divou, 54. Caleri II a 56. Centisimo.

25. 8. TŘETÍ KOLO

Týmy: Po strhujícím závěru museli vedoucí příčku Švédi opustit a posunuli se na druhou, ovšem jejich jezdec Peder Fredricson a HaM All In zůstávají v čele soutěže jednotlivců. Třemi bezchybnými jízdami ve druhém kole získávají zlato Irové vedeni Rodrigem Pessoou, a to i bez Bertrama Allena. Třetí je Švýcarsko.

Jednotlivci: Za vedoucím Fredricsonem s nulou je nově Marcus Fuchs a Clooney s 2,03 tr. b. a třetí Ir Sweetnam a Chaqui s 2,10 tr. b., následují O' Connor a Zorzi. 

 

27. 8. FINÁLE

Po druhé veterinární přejímce v soutěži končí Roger Yves Bost a také Luciana Diniz. Ačkoliv se do finále mezi 25 nejlepších probojoval i jediný anglický zástupce William Whitaker, také se rozhodl finále neúčastnit. Startovní listinu finále najdete zde.

 

V prvním kole finále si ještě upevnil svou pozici Peder Fredricson a HaM All In, syn Kashmira van Schuttershof, neboť absolvoval bezchybně. Bohužel se nedařilo průběžně druhému umístěnému Martinu Fuchsovi, když s Clooneym dvakrát chyboval. Na druhou průběžnou příčku se čistým výkonem posunul Cian O'Connor a Good Luck, třetí po čistém výkonu Nizozemec Harrie Smolders a Don VHP Z. Marcus Ehning dokončil s chybou na B trojskoku, čistě a nadějně byl pátý Philip Weishaupt s LB Convallem. Čtvrtý s Chaquim Z a se skore 6,10 dokončil další Ir, Shane Swetnam.  Ovšem druhé kolo míchalo. Naštěstí pro domácí ne na příčce nejvyšší - sice měl Peder chybu na  B trojskoku, ale dojel jen se 4 tr body, což znamenalo zlato! Kdo nechyboval a posunul se na střbrnou, byl Smolders (5,52), bohužel O'Connor chybu měl na kolmém skoku po triplbaru a posunul se s 6,25 na bronzový stupínek. Weishauptův Convall odepřel poslušnost před jedním skoků, což mělo za následek kroužek, ztrátu koncentrace, ddalší chyby a časovou penalizaci a propad na 12. místo. Také Chaqui chyboval a posunuli se na 8. příčku. Čtvrtý skončil svěřenec Jana Topse Ital Alberto Zorzi s Cornettem K (7,82), ten byl bezchybný na překážkách ve druhém kole finále, ale dojel s 1 tr. bodem za čas. Pátý Belgičan Peter Devos s valachem Espoir se blýskl prvním kolem s nulou, ve druhém však shodili (8,05) a šestý byl po čistém druhém kole M. Ehning a Pret A Tout (8,59).  

V prvním kole finále si ještě upevnili svou pozici Peder Fredricson a HaM All In, syn Kashmira van Schuttershof, neboť absolvovali bezchybně. Bohužel se nedařilo průběžně druhému umístěnému Martinu Fuchsovi, když s Clooneym dvakrát chyboval. Na druhou průběžnou příčku se čistým výkonem posunul Cian O'Connor a Good Luck, třetí po čistém výkonu Nizozemec Harrie Smolders a Don VHP Z. Marcus Ehning dokončil s chybou na B trojskoku, čistě a nadějně byl pátý Philip Weishaupt s LB Convallem. Čtvrtý s Chaquim Z a se skore 6,10 dokončil další Ir, Shane Swetnam. 

Ovšem druhé kolo míchalo. Naštěstí pro domácí ne na příčce nejvyšší - sice měl Peder chybu na  B trojskoku, ale dojel jen se 5 tr body (ano, mírně překročil čas), což znamenalo zlato! Kdo nechyboval a posunul se na stříbrnou, byl Smolders (5,52), bohužel O'Connor chybu měl na kolmém skoku po triplbaru a posunul se s 6,25 na bronzový stupínek. Weishauptův Convall odepřel poslušnost před jedním ze skoků, což mělo za následek kroužek, ztrátu koncentrace, další chyby, časovou penalizaci a propad na 12. místo. Také Chaqui chyboval a posunuli se na 8. příčku. Čtvrtý skončil svěřenec Jana Topse Ital Alberto Zorzi s Cornettem K (7,82), ten byl bezchybný na překážkách ve druhém kole finále, ale dojel s 1 tr. bodem za čas. Pátý Belgičan Peter Devos s valachem Espoir se blýskl prvním kolem s nulou, ve druhém však shodili (8,05) a šestý byl po čistém druhém kole M. Ehning a Pret A Tout (8,59).  

 

ČESKÝ TÝM

Losování pořadí pro 1.kvalifikaci a pořadí týmů:
Startovní pořadí týmu 17.
Sestava týmu:
Emma Augier De Moussac-Diva (20.)
Zuzana Zelinkova-Caleri (40.)
Kamil Papoušek- Centisimo (63.)
Ondřej Zvára-Cento Lano (81.)

 

23. 8. PRVNÍ KOLO ČEŠTÍ JEZDCI

Dvacátá startující Emma Augier de Moussac dojela bez chyby v čase 87,6 sekund, což znamenalo prozatímní sedmou pozici. Zuzana Zelinková v sedle Caleriho zaznamenala jednu chybu na překážkách, čas je 90,81 s. Kamil Papoušek a Centisimo se dvěma chybami v čase 93,22 sekund. Jako zcela poslední jezdec odstartoval Ondřej Zvára v sedle Cento Lana a jeli bezchybně za 86,33 s.

Naše družstvo je po I. kole na 13. místě s 18,83 tr. b., výsledky družstev zde

Jednotlivci po prvním kole zde

 

24. 8. DRUHÁ KOLA

Ema s Divou bohužel na posledním skoku po výborné jízdě chybovali, celkem 10,95 tr. b.

Zuzana s Calerim bohužel šlápli do vody a pak shodili áčko na dvojskoku, široký oxer a dojeli s 17,56 tr. b. (přičítá se i první kolo).

Kamil s Centisimem dojel s 10 trestnými body a s celkovými 18,76 se řadí na poslední místo z českých jezdců. 

Ondřej Zvára a Cento Lano dojeli s nejlepším výsledkem z českého družstva, když chybovali na jedničce a pokračují s 9,32 tr. b. 

Tým má na kontě celkem 37,83 trestných bodů, což znamená 12., nepostupové místo.

Po dvou kolech je z českých jezdců na nejlepším místě 32. Ondřej Zvára a Cento Lano, 34. Emma s Divou, 54. Caleri II a 56. Centisimo.

 

25. 8. TŘETÍ KOLO

Do třetího kola postupují Ondřej Zvára i Emma Augier de Moussac!

Bohužel ve třetím kolem nasbírala Emma s Divou 18 trestných bodů a posunula se 28,95 tr. b. na 48. místo. Jízda se nevydařila ani Zvárovi s Cento Lanem, když získali 13 trestných bodů a s 22,32 končí na 39. místě. Na posledním ME v Cáchách skončila dvojice na 45. místě.

 

 

Paradrezura

První den mistrovství Evropy odstartovaly paradrezurní soutěže jednotlivců. Po dvou zlatých medailích získali jezdci Velké Británie (Grade III -Suzanna Hext, Grade I - Julie Payne) a Nizozemska (Grade V - Frank Hosmar, Grade IV - Sanne Voets). V soutěži Grade (II) obhájil titul rakouský jezdec Pepo Puch. Česká jezdkyně Anastasja Vištalová s klisnou Dominique obsadila v soutěži Grade I 13. místo se skóre 65,142%. V úterý pokračují paradrezurní soutěže týmovými úlohami.

Soubory ke stažení

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.