Ochraňte koně před otravným hmyzem

PR TEXT Pomalu, ale jistě se blíží léto a s ním i teplé počasí. S létem jsou spojené závody, dlouhé vyjížďky a trávení většího času našich koní ve výbězích. Tohle období má, ale i svá negativa a tím je otravný hmyz. Nejvíce naše koně otravují mouchy, ale taky ovádi, klíšťata a mušky všeho druhu. Naštěstí už v dnešní době existuje velké množství způsobů, jak našim koním dopřát klid od otravného hmyzu při trávení času ve výběhu.

Čelenka s třásněmi proti hmyzu

Hlava to je část koňského těla, kterou bychom měli chránit určitě. Dotěrné mouchy totiž velmi často lezou koním k očím a mohou jim způsobit i zdravotní problémy. Pokuste se těmto problémům předcházet. Co se týče hlavy je dobrou a často používanou pomůckou v boji proti mouchám čelenka s třásněmi. Třásně se dají pomocí suchého zipu nebo přivázáním provázky připevnit k ohlávce či uzdečce. Třásně se tak při pohybu koně pohybují a svým pohybem otravné mouchy a jiný hmyz odhánějí. Co se týče finanční stránky, jsou třásně tou nejvýhodnější variantou. Koupit je můžete v různých barevných odstínech, které můžete sladit např. s ohlávkou a ve velikostech pony a full.

 

 

Síťová maska na hlavu koně

Druhou nejčastější používanou pomůckou pro ochranu hlavy je síťovaná maska, která chrání hlavu koně, mouchy nemají šanci se na kůži koně vůbec dostat. Masky se vyrábí ve variantách s ochranou uší nebo nozder a ve velikostech pony, cob a full. Některé druhy síťovaných masek se zapínají na suchý zip pod hlavou a jiné jsou elastické tudíž vhodné na přetahování přes hlavu koně. Síťovanou masku můžete používat jak ve výběhu, tak při práci pod sedlem. Na jezdeckých závodech jsou nejpoužívanější naušáky. Hlavním účelem naušáků je  ochrana uší koně proti hmyzu. Dnes se, ale hojně používají jako módní doplněk společně s podsedlovou dečkou či dekou.

 

 

Síťové deky pro koně

Jestli chcete Vašemu koni poskytnout opravdový komfort, existují i síťové deky, které chrání celé tělo koně. Síťové deky jsou vyráběny ve standardních velikostech jako jiné deky pro koně podle délky hřbetu koně. Síťové deky můžete koupit v mnoha barvách. Vzhledem k povaze koní se nedoporučuje dávat koni síťovou deku do výběhu, pokud tam tráví čas se svými zvědavými kamarády. Spotřeba dek by se mohla rapidně zvýšit Smile

 

 

Repelenty na koně

Další možností je použití repelentu pro koně. Bez repelentu ani krok. Ve výbavě každého jezdce i ošetřovatele by měl být repelent na koně. Repelenty jsou k dodání ve spreji, gelu nebo krému. Repelent ve sprejové formě se pohodlně nanáší, je potřeba se vyhýbat hlavě koně, na hlavu se používá repelent ve formě gelu. Pozor někteří koně se zvuku spreje bojí. Pro ty je vhodné použít repelent v jiné než sprejové formě. Při ochraně rány na těle koně před hmyzem můžete klidně použít speciální repelentní krém vhodný na rány.

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Testujeme MG EHS

Obnova jabloňových alejí

Vychází prosincové číslo Jezdectví 2022

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.