IV. den metropolitní sezóny: 69. Jarní cena klisen - výsledky

První květnová neděle je v Conseq Parku Velká Chuchle tradičním termínem první klasické zkoušky sezóny a nejinak tomu bylo i v tomto roce. Vrcholem letošní čtvrté metropolitní kapitoly byla 69. Jarní cena klisen (Listed, 1600 m, 550 tis. Kč), na jejímž startu se po osmi letech objevila i německá účastnice.

Fashion Queen v novém rekordu dostihu 

Podle sázkových preferencí měl být dostih duelem suverénky přípravného Deylova memoriálu Polyanty (ž. Foret, tr. Török, DS Pegas, 2:1) a vítězky říjnového listed dostihu z Hannoveru Fashion Queen (ž. Piechulek, tr. Claudia Barsig, Rennstall Barsig), což se v koncovce také potvrdilo. V polovině cílové roviny sice měla favoritka na špici náskok několika délek, ale drtivý finiš německé bělky byl nakonec účinnější a triumf se o půl délky stěhoval do saské metropole, odkud klisna do Prahy přicestovala. Korunou skvělého představení, které obě aktérky divákům připravily, byl výsledný čas vítězky 1:37,85, jímž o pět setin sekundy překonala dosavadní rekord dostihu. Fashion Queen, která nastupovala do dostihu letos poprvé, tak dosáhla třetího kariérního vítězství, trenérka Claudia Barsig, která je zároveň majitelkou i chovatelkou „módní královny“, a žokej Rene Piechulek slavili triumf při své pražské premiéře.

Třetím místem zahájila sezónu loňská juniorská šampiónka Saša (ž. Šafář, tr. T. Váňa, stáj Lascar, 6:1), která o krátkou hlavu na čtvrtou příčku odkázala Coffolu (ž. Rája, tr. Luka, PMA Racing Syndicate, 8,5:1), za níž dotované pozice získaly Johanka (ž. Chaloupka, tr. Myšková, Syndikát 3B, 25:1) před Katarinou (ž. Breux, tr. Tůma, Dr. Charvát, 17:1) a Chicou Cheridou (ž. Verner, tr. Wroblewski, Syndikát V3J, 12:1).

Další dění: 

Překvapivým vítězem úvodního Dne vítězství (IV. k. 1200 m) pro tříleté nezvítězivší koně se stal debutující svěřenec trenérky Kateřiny Berthier Irando  (Stáj Filip, 12:1), v jehož sedle dosáhla letošního premiérového prvenství jezdkyně Pavlína Filipová.

Naopak favoritka se prosadila v následné Ceně Ajanty (hdcp III. k., 1200 m), v níž jistě o jednu délku potvrdila předchozí čtvrtou příčku z Memoriálu Rudolfa Deyla tříletá zástupkyně stáje Riviera Mayda (tr. T. Váňa, 2:1), v kariéře podruhé vítěznou ryzku dovedl do cíle francouzský žokej Stephane Breux.

Premiérový životní triumf si pak v Memoriálu Jana Košťála (hdcp IV. k., 1400 m) připsal čtyřletý svěřenec Ivany Pejškové Marionel (stáj Marek Šimák, 7,5:1), s nímž v tomto roce poprvé v Praze vyhrál nejmladší český žokej Martin Laube.

Dalším tříletým vítězem handicapového dostihu se stal v Ceně Emont Bohemia (hdcp III. k., 1400 m) Monte Gelato (5,5:1), který ukončil čekání na letošní první plný zásah žokeji Michalu Machovi, trenérovi Pavlu Juránkovi i stáji Rabbit Trhový Štěpánov.

Úvodní položkou celoročního seriálu Hipospol Cup pro žákovské a mladé jezdce byla Cena Střední školy dostihového sportu a jezdectví (hdcp V. k., 1800 m), v níž druhé nedělní výhry, a opět s dosud nezvítězivším čtyřletým koněm, dosáhla trenérka Ivana Pejšková, v tomto případě se naplno prosadil mírný favorit Ondreáš (DS Ondra, Matyáš, Flash, 4:1) s žákem Danielem Vyhnálkem.

V Květnovém handicapu (hdcp II. k., 1800 m) naplnil svou letošní normu jedno dostihové odpoledne v Praze = jeden triumf žokej Jan Verner, s jehož pomocí si třetí kariérní plný zásah zapsala sedmiletá svěřenkyně Jaroslava Jelena Indian Lass (stáj Dr. Lischka, 9:1).

V závěrečné Ceně Bosny (IV. k., 2400 m) pro nezvítězivší tříleté se pod nadějným žákem Davidem Liškou prosadil reprezentant stáje Englicovi a Kulhánkovi v péči Štěpánky Myškové Evžen (7,5:1).

 

Výsledky

 

 

 

 

 

Původní tisková zpráva

Po prvním měsíci dostihové sezóny nadchází čas pro první klasické zkoušky tříletých koní. V neděli tak bude vrcholem čtvrtého pokračování letošního metropolitního kalendáře 69. Jarní cena klisen (Listed, 1600 m, 550 tis. Kč) s deseti aktérkami, přičemž proti devíti zástupkyním domácích stájí přicestuje respektovaná soupeřka z Německa. Celkem se uskuteční osm dostihů, nominováno je 77 koní a 30 jezdců. Úvodní dostih startuje ve 14 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 12 hodin.

Fashion Queen otestuje českou špičku

Bělka Fashion Queen je odchovankyní, reprezentantkou stáje a svěřenkyní drážďanské trenérky Claudie Barsig, jíž v říjnovém Hannoveru přinesla největší stájový úspěch triumfem v Großen Preis der Mehl-Mülhens-Stiftung Gestüt Röttgen, 1400m zkoušce kategorie Listed pro dvouleté klisny. Předtím v létě debutovala vítězstvím v Brémách a pokračovala pátou příčkou z listed dostihu ve francouzském Chantilly a dvěma umístěními mezi nezvítězivšími na domácí dráze v saské metropoli. Letos zatím nestartovala, ale vzhledem k loňským výsledkům má reálné ambice navázat v Jarní ceně klisen na vítěznou sérii německých účastnic z konce minulé dekády (2006 Königin Arte, 2008 Picobella a 2009 Butterfly Lady). V jejím sedle se pražskému publiku poprvé představí třicetiletý žokej Rene Piechulek (za desetiletou kariéru zatím dvakrát devátý v německém šampionátu, vítěz téměř tří set dostihů včetně Holandského derby 2008, Gr.3 Früjahrs-Preis 2015 ve Frankfurtu nebo Velké ceny Svatého Mořice 2016), jenž je momentálně ve výborné formě, což potvrdil čtyřmi pondělními výhrami v Lipsku a posunem na pátou pozici v průběžném německém šampionátu, hned za česko-slovenský tandem Filip Minařík a Jozef Bojko.

Domácí enklávu jednoznačně vede suverénka přípravného Memoriálu Rudolfa Deyla Polyanta, svěřenkyně Dalibora Töröka, kterou povede žokej Petr Foret a ten, pokud nevyhraje některý z předchozích bodů nedělního programu, bude usilovat o jubilejní dvousté vítězství kariéry (shodou okolností v sedle stejné klisny, s níž před třemi týdny zaznamenal svůj stý triumf na chuchelské dráze). Letos Foret získal zatím čtyři první místa, jedno ve Francii a tři v hlavních dostizích v Praze, Bratislavě a Karlových Varech. Reprezentantka DS Pegas, v tomto dostihu již třikrát vítězné stáje, v srpnu vyhrála i svůj debut a je ve dvou oficiálních startech neporaženou klisnou (v zářijové Ceně zimní královny stihla po pozdním otevření startovního boxu jen čtvrté místo a dostih byl následně kvůli onomu vstupnímu incidentu anulován).

Poprvé se po zimní pauze na start postaví šampiónka loňských dvouletých klisen, svěřenkyně Tomáše Váni Saša. Premiérovala druhým místem v červnové Simsonově ceně, kde ji předčil jen pozdější nejúspěšnější hřebec ročníku Zock, a tomu porážku oplatila při jistém triumfu v srpnové Ceně Masise na karlovarské dráze (v anulované Ceně zimní královny pak finišovala na třetí pozici). Do dresu stáje Lascar se obleče další aktuálně vítězně naladěný žokej, český šampión z let 2011 a 2012 Jaromír Šafář, který během minulé pražské neděle dosáhl hattricku, v sobotních Karlových Varech snadno vyhrál s Aldarem, v pondělní Lysé nad Labem vybojoval dvě těsná prvenství a vede průběžné pořadí letošního šampionátu.

V Deylově memoriálu další umístěné klisny, s odstupem za vítězkou, finišovaly dosti těsně, druhou a šestou v cíli dělily necelé dvě délky. Stříbrnou pozici vybojovala Chica Querida (ž. Verner, tr. Wroblewski, Syndikát V3J) a za ní o tři čtvrtiny délky třetí skončila Coffola (ž. Rája, tr. Luka, PMA Racing Syndicate) – obě budou mít v sedlech vítěze posledních dvou ročníků Jarní ceny klisen a obě se ve všech svých dosavadních platných výsledcích umístily na medailových příčkách. O dvě krátké hlavy pátá byla Katarina (tr. Tůma, Dr. Charvát), jež tak získala honorář i ve svém druhém životním vystoupení a jíž opět povede francouzský žokej Stephane Breux, který ke dvěma prvenstvím z dubnové pražské premiéry přidal toto pondělí hned čtyři vítězné zápisy v belgickém Monsu, a o necelou délku zpět šestá procválala cílem srpnová mostecká vítězka Johanka (tr. Myšková, Syndikát 3B), jejíž distancovanou stálou žokejku Vendulu Korečkovou v neděli nahradí žokej Jiří Chaloupka.

Zbývající tři, zatím nezvítězivší, aktérky míří na start první klasické zkoušky roku jinými cestami. Vloni čtyřikrát umístěná Golden Sarah (ž. Mach, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) před dvěma týdny obsadila třetí příčku v dostihu nezvítězivších, držitelka dvou podzimních umístění Sexy Princess (ž. Havelková, tr. Kvapilová, Pecka-Horse) rozšířila medailovou sbírku z menších testíků před třemi týdny a Like A Trinity (ž. R. Koplík, tr. Z. Koplík, Václav Slovák) absolvovala dva starty na polytrackových drahách ve Francii během března a z nich vytěžila jedno třetí místo.

Ze zúčastněných žokejů již Jarní cenu klisen vyhráli dvakrát Jan Rája (2007 Hanover Lady, 2016 Partyday), jednou Radek Koplík (2002 Larrimah) a Jan Verner (2015 Dumnonia); z trenérů jednou Greg Wroblewski (2013 Nidara), Pavel Tůma (2015 Dumnonia) a Zdeno Koplík (2014 Najinska); ze stájí pak třikrát DS Pegas (1999 Nimaina, 2003 Catoffle, 2013 Nidara) a dvakrát Dr. Charvát (2012 French Quebec, 2015 Dumnonia).

Startovní listiny

 

Další dostihový program:

14.00 – Cena Dne vítězství (IV. k., 1200 m): v šestici tříletých nezvítězivších na sprinterské trati bude debutovat i polosestra (stejná matka, jiný otec) vítěze loňských Velkých jarních cen v ČR i SR Lagara Lady Pulpit.

14.30 – Cena Ajanty (hdcp III. k., 1200 m): proti devíti starším soupeřům má ve sprinterském handicapu dobré šance tříletá Mayda, před třemi týdny čtvrtá v Memoriálu Rudolfa Deyla.

15.00 – Memoriál Jana Košťála (hdcp IV. k., 1400 m): další tříletá handicapová aktérka Archipenka zahájila před čtrnácti dny třetí příčkou a jejím největším konkurentem by měl být stříbrný z letošní úvodní neděle Gold of Gibraltar.

15.30 – Cena Emont Bohemia, s. r. o. (hdcp III. k., 1400 m): účastníci kvalitního mílového handicapu z úvodního dne sezóny Alfa Wolf a Monte Christo využívají úlev svých žákovských jezdců, zatímco většina jejich soupeřů má v sedlech žokejské obsazení.

16.35 – Cena Střední školy dostihového sportu a jezdectví (hdcp V. k., 1800 m): sestava dvanácti aktérů zahájí již patnáctý ročník pražského seriálu pro žákovské a mladé jezdce Hipospol Cup, už pětaosmdesátý životní dostih tu absolvuje dvanáctiletá klisna Calabrie, která debutovala v době, kdy žádný z jejích nedělních soupeřů ještě nebyl na světě...

17.05 – Květnový handicap (hdcp II. k., 1800 m): ve vyrovnaném handicapu zahájí letošní sezónu i vítězka loňské Ceny Arvy a stříbrná ze slovenské Jarní ceny klisen Florentina či nositel populárního jména Dudlik.

17.35 – Cena Bosny (IV. k., 2400 m): na závěr programu se bude na vytrvalecké trati o první životní vítězství ucházet desítka tříletých koní, včetně Nicka, debutujícího polobratra vítězky Jarní ceny klisen 2013 Nidary.

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Do úvodní kvalifikace míří vítěz Velké Mr Spex

Souboj ryzáků ovládl ten starší, Lodgian Whistle opět zazářil

Sezóna 2023 bude plná změn

Buďte vždy v obraze s magazínem Jezdectvi.cz.
Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a získejte tak nejrychlejší přístup k zásadním novinkám a akcím.

Z odběru je kdykoliv možné se odhlásit.